Informacje branzowe i inne

Oferta promocyjna - przeceny

Dystrybucja Artykulów Spozywczych  ALEMA  ul.Rzeznicza 21   58-100 Swidnica

 

e-mail: alema@alema.pl

Tel/Fax: 74 851 28 78

Tel 2:     502 415 199

 

 

Gawêdy i nowiny

 

- Aktualizacja: 14 wrzenia 2013r.      - Archiwum

 

 

Sodka Prawda o gorzkiej czekoladzie
Dodano: 14 wrzenia 2013r.

   SODKA PRAWDA O GORZKIEJ CZEKOLADZIE

Nasz bohaterk jest gorzka czekolada - jak sprbujemy dowie - pokarm prawie doskonay. O wpywie na nasze zdrowie mlecznej, biaej czy nadziewanej nie warto wspomina.
Po czekolad powinni czciej siga przede wszystkim mieszkacy duych miast, bardziej ni inni naraeni na szkodliwe dziaanie wolnych rodnikw. Dlaczego?
Gorzka czekolada zawiera wicej ochronnych przeciwutleniaczy ni owoce i znacznie wicej polifenoli oraz flawonoli ni soki owocowe. Polifenole i flawonole to przeciwutleniacze – substancje, ktre neutralizuj wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie si i rozwj chorb. Dowiedziono, e spoywanie przeciwutleniaczy wyranie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, miadyc, cukrzyc, alergie. Polifenole szczeglnie skutecznie chroni mzg (zapobiegajc demencji, chorobie Alzheimera czy Parkinsona) oraz oczy, zabezpieczajc przed zam, zwyrodnieniem plamki tej i innymi chorobami okulistycznymi.
Czekolada jest doskonaym rdem magnezu, miedzi, elaza i cynku. Zawiera polifenole (przeciwutleniacze znajdujce si take w herbacie i czerwonym winie), ktre obniaj ryzyko choroby wiecowej. Dwa rzdki czekolady zawieraj tyle samo polifenoli co duy kieliszek czerwonego wina. Codzienne spoywanie niewielkich iloci gorzkiej czekolady, ktra jest bogatsza w antyoksydanty ni jej mleczna wersja, moe wspomaga proces obniania cinienia krwi – tak przynajmniej twierdz prowadzcy wsplne badania naukowcy: amerykascy z Tufts University z Bostonu i woscy z Uniwersytetu L’Aquila. Nie chodzi o to, by leki na nadcinienie zastpi czekolad. Rzecz w tym, e flawonoidy bdce skadnikiem gorzkiej czekolady sprzyjaj obnianiu cinienia.
Prawie doskonaa
O tym, jak wanym elementem diety powinna by dobra, gorzka czekolada, wiadcz
100 g gorzkiej to a 228 mg magnezu (100 g banana to tylko 27 mg tego pierwiastka),
- 715 mg potasu (w pomidorach zaledwie 282 mg),
- 11 g bonnika (w kaszy gryczanej – niespena 6 g).
Jest take wyjtkowo bogata w fosfor i cynk. I gdyby nie to, e taka porcja to take 500 kcal, gorzka czekolada byaby pokarmem doskonaym! Jednak nawet osoby na diecie nie powinny sobie odmawia kilku kostek w tygodniu, bo w 100 g czekolady s zaledwie 2 mg cholesterolu, za to a 1218 mg kwasw omega-6!
Gorzka czekolada ma take niski indeks glikemiczny, a wic po jej zjedzeniu stenie glukozy we krwi ronie wolno, a nie gwatownie, jak po pokarmach i napojach bogatych w cukryproste. Ponadto zawiera due iloci nienasyconych kwasw tuszczowych, ktre obniaj poziom LDL, tzw. zego cholesterolu.
Obalamy stereotypy
Naukowcy ju bezwzgldnie rozprawili si chyba ze wszystkimi mitami obciajcymi czekolad. Po pierwsze, czekolada nie tylko nie wywouje prchnicy, ale dziki zawartoci tanin utrudnia te odkadanie si kamienia nazbnego.
Po drugie, nie ma bada czcych spoywanie czekolady z trdzikiem. Wrcz przeciwnie – jedzenie umiarkowanych iloci poprawia kondycj skry dziki flawonoidom, nawilajcym i udoskonalajcym struktur cery, a take chroni j przed szkodliwym wpywem promieniowania sonecznego.
Po trzecie, s badania, ktre wykluczyy powizania midzy czekolad a migren. Pojawiy si natomiast teorie, e kobiety sigaj po ten smakoyk, gdy dowiadczaj stresu lub zmian hormonalnych - i to wanie te dolegliwoci odpowiadaj za ble gowy, a nie czekolada. Badania prowadzone na myszach na Uniwersytecie Stanu Missouri wykazay, e dieta wzbogacona w kakao pozytywnie wpywa na zwoje nerwu trjdzielnego, chronic m.in. wanie przed migren.
Po czwarte, czekolada nie uzalenia, chocia jest prawd, e ju sam jej zapach poprawia nastrj. Zawarta w niej fenyletylamina dziaa podobne jak endorfiny, hormony szczcia. Praktycznie nie mona jednak za pomoc czekolady wprowadzi si w stan podobny do tego wywoywanego narkotykami. Umiarkowane iloci tego wyrobu cukierniczego s jednak wystarczajce, by wyrwna poziom serotoniny u kobiet dowiadczajcych chandry zwizanej z syndromem napicia przedmiesiczkowego czy menstruacj.
Ile kakao w czekoladzie?
Wybierajc czekolad, warto zwrci uwag na zawarto kakao – im wiksza, tym lepiej. Jeli koniecznie chcemy zgrzeszy i wybra mleczn, take zdecydujmy si na t z najwiksz iloci kakao. Czytajc etykiet, zorientujemy si jednak, e gwny skadnik tego produktu to zwyky cukier. By moe zniechci nas to do zakupu.
Lektura skadu czekolady nadziewanej take powinna skutecznie ukrci apetyt na ni. W ciemnej te znajdziemy sodycz cukru, ale w odwrotnych proporcjach – bdzie go nie wicej ni 35 proc., 65 proc. tabliczki bdzie stanowi dobroczynna miazga kakaowa wraz z niedocenianym prawie doskonaym tuszczem kakaowym. Nie warto si te nabiera na czekolady „dietetyczne” czy „light”. Cukier zastpuje si w nich niezdrowym sodzikiem, a eby zachowa smak, dodaje si do nich tuszcze. W efekcie czekolada „dietetyczna” ma niemal 600 kcal.
Nie dla psa...
Przestrzegamy te mionikw czworonogw, eby czekolad zachowali tylko dla siebie. Zawarta w niej teobromina jest bowiem szkodliwa dla niektrych zwierzt, m.in. dla psw, kotw i koni.
Dla psa wacego 25 kg zjedzenie dwch tabliczek czekolady moe by miertelne. Spowodowane jest to wolniejszym metabolizowaniem teobrominy przez zwierzta oraz odmiennym ni u czowieka szlakiem metabolicznym. W efekcie teobromina wywouje u zwierzt zaburzenia ukadw krenia i nerwowego.
Niech przemwi uczeni
- Regularne spoywanie czekolady obnia cinienie krwi – wykazaa Karin Ried z National Institute of Integrative Medicine w Australii;
- Czekolada poprawia funkcje poznawcze u osb starszych – zbada Giovambattista Desideri z woskiego Uniwersytetu L'Aquila;
- 63 g czekolady tygodniowo zmniejszaj ryzyko udaru u mczyzn o 17 proc. – donosi Susanna Larsson z Karolinska Institute w Szwecji;
- Czekolada ogranicza prawdopodobiestwo zapadnicia na choroby serca o 37 proc. – zbada zesp Adriany Buitrago-Lopez z Uniwersytetu Cambridge;
Czekolada rozrzedza krew, zapobiegajc zakrzepom, a wic porednio zawaom i udarom – wykaza Carl Keen z Uniwersytetu California.
Sporzdzi Technolog o specj.cukiernictwo-czekoladziarz StanisawAleksandrowicz/alema.pl
CZEKOLADA
Dodano: 11 kwietnia 2013r.

   W hurtowni ALEMA zakupisz, szeroki asortyment czekolad, od penych po nadziewane,gorzkie, psodkie,penomleczne,mleczne itp. znanych producentw.

Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych smakoykw wszech czasw. Jej historia siga okoo 3 tysicy lat, czasw rozkwitu indiaskiej kultury Olmekw, ktrzy pierwsi zaczli uprawia drzewa kakaowe.

Czekolada naley do produktw odznaczajcych si bardzo du kalorycznoci.Najbardziej szlachetne czekolady to te, ktre zawieraj w swoim skadzie powyej 90% kakao, jednak ze wzgldu na charakterystyczny gorzki smak nie ciesz si zbytni
popularnoci wrd konsumentw.



Czekolada dostarcza 530-580 kcal w 100 g. Tak wysoka kaloryczno jest wynikiem zawartoci dwch podstawowych skadnikw – tuszczu i cukru. W 100 g czekolady znajduje si 30-35% tuszczu kakaowego, a przewaaj w nim nasycone kwasy tuszczowe: stearynowy (35%) i palmitynowy(25%). Czekolada zawiera rwnie 53-64% wglowodanw, w tym 68-77% stanowi sacharoza. Pomimo duej zawartoci sacharozy czekolada ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, e po jej spoyciu nie nastpuje gwatowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Zawarto biaka w czekoladzie wynosi ok.5-10% Czekolada bya traktowana jako produkt dostarczajcy jedynie pustych kalorii, obciajcy wtrob, bdcy przyczyn zapar, powodujcy prchnic i podwyszajcy poziom cholesterolu we krwi. Najnowsze badania wykazuj, e czekolada zmniejsza aktywno pytek krwi, a tym samym zapobiega zakrzepom, zmniejszajc ryzyko chorb ukadu sercowo-naczyniowego. Czekolada jest rdem wielu skadnikw aktywnych biologicznie – witamin, substancji mineralnych, acylogliceroli oraz antyoksydantw. Zawiera magnez, elazo i biaka. W czekoladzie wystpuj take substancje wykazujce pobudzajcy wpyw na organizm czowieka, takie jak kofeina i teobromina. Jako rzeczoznawca (14lat dowiadczenia przy produkcji cukierniczej w tym 4 lata przy produkcji czekolady. Zapraszam do zakupw i jej konsumpcji.

ycz smacznego. Stanisaw Aleksandrowicz
PRODUKCJA CZEKOLADY
Dodano: 2 marca 2013r.

   PRODUKCJA KUWERTURY, CZEKOLADY



Procesu produkcji czekolady dowiadczyem osobicie,jest bardzo skomplikowany wymaga stosowania duej iloci maszyn, urzdze i agregatw polskich oraz rnych marek pochodzcych z krajw takich jak:Niemcy,Wochy,Szwajcaria, czy Dania. Dlatego nie liczne fabryki mog sobie pozwoli na produkcj czekolady na du skal, poczwszy od wyjciowego surowca, jakim jest ziarno kakaowe.



Zanim tabliczka czekolady penej ( twardej), nadziewanej, napowietrzanej lub innej, a nawet najdrobniejszy wyrb czekoladowy, przekazany zostanie do obrotu handlowego, podstawowy surowiec – ziarno kakaowe, musi przej przez dugi kilkunasto – a nawet kilkudziesiciofazowy, skomplikowany proces technologiczny. Po laboratoryjnym zbadaniu jakoci ziarna kakaowego przeznaczonego do produkcji, naley je najpierw zway a nastpnie przekaza do oczyszczenia i posortowania, a potem w razie koniecznoci, uszlachetni


poprzez pukanie, moczenie w kpieli alkalicznej, i suszenie.(niektre zakady w fazie produkcyjnej nie uwzgldniaj procesu alkalizacji).Jeeli brak jest urzdze uszlachetniajcych lub ziarno kakaowe jest wysokiej jakoci, to po posortowaniu poddaje si je praeniu i chodzeniu.Tak przygotowane ziarno przekazuje si na uszczarki, a z nich na myny tarczowe,kulowe-rozcierajce. Z mynw pynn miazg kakaow pompuje si czciowo do mieszarek (zbiornikw)mas czekoladowych, a czciowo na prasy hydrauliczne w celu wytoczenia tuszczu kakaowego.






1 .Oddzielnie przygotowuje si cukier – puder, w zagniatarkach miesza si w oddzielnej proporcji podstawowe skadniki czekolady, a mianowicie miazg kakaow, cukier – puder i tuszcz kakaowy.






2 . Po dokadnym wymieszaniu otrzymuje si mas czekoladow, ktr poddaje si wielokrotnemu zmieleniu na mynach picio – lub szeciowalcowych.Kade nastpne walcowanie musi poprzedzi, mieszanie poczenie z dotuszczaniem w celu otrzymania waciwej, ciastowatej konsystencji. Zwalcowan mas czekoladow przekazuje si do dugotrwaego nawet 72 godzinnego powolnego konszowania. A nastpnie po dodaniu waniliny, i lecytyny mas czekoladow naley wytemperowa, wyla do przygotowanych odpowiednio form i uklepa, ochodzi, wybi z form, doprowadzi odpowiednio do temperatury pakowni, podda badaniu jakociowemu, zawin poszczeglne tabliczki



w odpowiednie opakowania, zapakowa w kartony, i przekaza do magazynu gotowych wyrobw.Nastpnie do naszej dystrybucji i prost drog do konsumenta.






Technolog przemysu spoywczego oraz rzemiosa o specjalnoci cukiernictwo-czekoladziarstwo rwnie ciastkarstwo z dugoletnim dowiadczeniem. Stanisaw Aleksandrowicz
OFERTA HANDLOWA
Ceny zawarte w Ofercie Handlowej obowiazuja, jezeli nie wystapil blad na stronie lub do wyczerpania zapasów. D.A.S ALEMA zastrzega sobie prawo do zmian cen podanych w ofercie oraz nie ponosi odpowiedzialnosci za bledy na wszystkich stronach. Zdjecia zamieszczone w ofercie moga odbiegac od wygladu produktów znajdujacych siê w sprzeda¿y.
MAPA DOJAZDU
Zobacz jak do nas dojechaæ.